Faculty of Agro-Industry PSU

Academic Staff

FACULTY OF AGRO-INDUSTRY

Dr. Kwanhathai Chaethong

Affiliation :

Contact:

Research record:

  • ResearchGate
  • Web of Science ResearcherID:

Education :

  • Ph.D. (Agro-Industrial Product Development), Kasetsart University
  • M.Sc. (Food Technology), Prince of Songkla University
  • B.Sc. (Agro-Industry) 2nd Hons., Prince of Songkla University

Course Director :

Field of interest :

  • Product Development, Local Ingredients and Application

Current researches :

Awards :

2001 Recipient of 3rd place in the 1st FoSTAT Quiz Bowl
2002 The scholarship for the Excellence from Prince of Songkla University
2009 The Thailand Research Fund (TRF) and Kasetsart University under the Royal Golden Jubilee Ph.D. Program (PHD/0305/2550)
2018 Honorable award from “RSU Crispy Corn” product under theme “Local Identity to Healthy Product” in Food Innovation Contest 2018
2020 Champion and Most Business Opportunity awards from “Bok Bok bar” product under theme “Local Ingredient” in FoodInnopolis Innovation Contest 2019/20

Publications :

  1. กัญญาภัค จันทะมาลา, ธฤต อภิสิทธิวงศ์ และ ขวัญหทัย แช่ทอง. (2566). การผลิตเครื่องดื่มนมกระบก (Irvingia malayana Oliv. ex A.W. Benn.), วารสารวิจัย มทร.ศรีวิชัย, 15(2), พฤษภาคม – สิงหาคม.
  2. Sukchum, N., Surasereewong, S., & Chaethong, K. (2022). Volatile compounds and physicochemical characteristics of Thai roasted chili seasoning. Food Research, 6(2), 309-318. DOI: 10.26656/fr.2017.6(2).244.
  3. ณิชาภรน์ สุขชุ่ม, สุพิชญา สุรเสรีวงษ์ และ ขวัญหทัย แช่ทอง. (2565). อิทธิพลของสภาวะการผลิตและการเก็บรักษาต่อสมบัติทางเคมีกายภาพของพริกป่นและพริกป่นคั่ว. วารสารวิชาการและวิจัย มทร. พระนคร 16(1), 83-94.
  4. Surasereewong, S., Sukchum, N., & Chaethong. K. (2021, May). Optimization of roasting conditions for Thai chili seasoning. Journal of Current Science and Technology, 11(2), 218-229. DOI: 10.14456/jcst.2021.23.
  5. ขวัญหทัย แช่ทอง, ธฤต อภิสิทธิวงศ์ และ กัญญาภัค จันทะมาลา. (2563). ผลิตภัณฑ์นมกระบกเสริมแคลเซียมและกระบวนการผลิต. อนุสิทธิบัตรไทย เลขที่คาขอ 2103001116.
  6. Chaethong, K. and R. Pongsawatmanit. 2015. Influence of sodium metabisulfite and citric acid in soaking process after blanching on quality and storage stability of dried chili Journal of Food Processing and Preservation, 39 (6), 2161–2170.
  7. Chaethong, K., D. Tunnarut and R. Pongsawatmanit. 2012. Quality and color parameters of dried chili and chili powder pretreated by metabisulfite soaking with different times and concentrations. Kasetsart Journal (Nat. Sci.), 46 (3), 473-484.